top of page

TİROİD DE BESLENME

 Zayıflama ve obezite tedavisinde en sık rastlanan problemlerden biri tiroid rahatsızlıklarıdır. Metabolizma hızını önemli ölçüde etkilemektedir.

 

Hipotiroid: Tiroid bezinin yeterli hormon üretememesi metabolizma hızının azalması.

 

Hipertiroid: Tiroid bezi fazla hormon üreterek metabolizma hızının artması.

Haşimato: Bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırması sonucunda oluşur.

 

   Tiroid sadece metabolizmayı etkilemez. Bunun yanında vücutta birçok rahatsızlığa sebep olur. Obezite, saç dökülmesi, kan şekerinde bozulma, kalp damar hastalıkları, regl düzensizliği, yorgunluk gibi problemlere neden olur.

 

Tiroid hastalığına göre iyotlu veya iyotsuz tuz kullanımı.

 

  • Hipotiroid hastaları iyotlu tuz kullanmalı. Aşırı iyotlu tuz kullanımı hipertiroide neden olabilir.

  • Hipertiroid hastaları ise iyotsuz tuz kullanmalı.

  • Haşimato hastaları iyotsuz tuz kullanmalıdır.

 

   İyot sadece tuzda bulunmamaktadır. En çok deniz mahsullerinde görülmektedir. Bu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Eğer tüketmenizde sakınca yoksa ideal miktarda tüketebilirsiniz.

 

   Bazı yiyecekler tiroid hormonlarının çalışmasını azaltmaktadır.

   Guatrojenik besinler; karnabahar, brokoli, beyaz lahana, karalahana, turp, soya fasulyesi, yer fıstığı. Bu besinler pişirildiği zaman etkisi azalmaktadır. Etkisi azalsa da dengeli miktarda tüketmeliyiz.

 

   Hipotiroid hastaları selenyum, E vitamini ve çinko tüketimi önemlidir. E vitamini iyodun etkisini arttırmaktadır. Mantar, kuruyemiş, balık, yumurta ve tam tahıllılarda bu mineral ve vitaminler görülmektedir.

 

   Hekim takibinde ilaç tedavisi uygulanan tiroid hastaları ömür boyu beslenmesine dikkat etmelidir. Mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır. İdeal kiloda olmalıdır. 

bottom of page